Overdracht

Wat is het en wat breng het met zich mee?

Overdracht is de juridische term voor het verwerken van het papierwerk dat betrekking heeft op het kopen en verkopen van eigendom en het overdragen van de aktes van bezit.

In Portugal, kunnen sommige aspecten van overdracht, zoals het opstellen van de akte en getuige van de handtekening, door een openbare notaris (notário) gedaan worden. Een notaris vertegenwoordigt de Portugese overheid en 1 van zijn hoofdtaken is om ervoor te zorgen dat alle belastingen betaald zijn bij het sluiten van de verkoop. Hij verifieert of garandeert de juistheid van stellingen die in het contract gemaakt werden niet en beschermt je niet tegen fraude!

Vele Portugese makelaars zullen ook de overdracht zelf doen, maar dit kan riskant zijn en het is noodzakelijk om een eigen advocaat (advogado) aan te nemen. Laat een makelaar nooit toe om de overdracht te doen als hij handelt voor zowel de verkoper (vendedor) als de koper (comprador). De overdracht moet de volgende controles omvatten:

Andere controles omvatten:

De kost van overdracht van een eigendom in Portugal hangt af van of je een buitenlandse of Portugese advocaat in dienst neemt of beide. Als je een buitenlandse advocaat in dienst neemt, mag je verwachten om een €150 of meer per uur te betalen voor zijn diensten plus extra kosten voor het werk van zijn Portugese partner of vennoot.

De kosten kunnen vastgesteld worden op een bepaald percentage van de verkoopprijs, bijvoorbeeld 1% of 2%, met een minimum kost van ongeveer €1,000. Voor je een advocaat aanneemt, vergelijk de vergoeding die door een aantal praktijken worden gevraagd en verkrijg offertes op papier. Controleer wat er inbegrepen is in de vergoeding en of het 'volledig en bindend' is of enkel een schatting (een laag basistarief kan nog aangevuld worden door veel duurdere 'extra's'). Je neemt ook best een advocaat in dienst om het contract te controleren voor je het tekent om er zeker van te zijn dat het correct is en dat het alle nodige zaken omvat, vooral wanneer het gaat om noodzakelijke voorwaardelijke clausules.

In Portugal, wordt het koopcontract (escritura pública de compra e venda of gewoon escritura) voorbereid door een openbare notaris (notário), die ervoor moet zorgen dat het juist opgesteld is en dat de aankoopprijs betaald wordt aan de verkoper. Hij verzekert ook de identiteit van de partijen, is getuige van het tekenen van de akte, zorgt voor de registratie (op naam van de nieuwe eigenaar) in het plaatselijke eigendomsregister en verzamelt alle kosten en belastingen die moeten betaald worden.

De notaris vertegenwoordigd de staat en is er niet om de interesses van de koper of verkoper te beschermen en zal zelden mogelijke valkuilen aantonen in een contract, advies aanbieden of informatie aanbieden (wat een makelaar bijvoorbeeld wel zal doen). Verwacht niet dat een notaris Engels praat of een andere taal dan Portugees (hoewel sommigen het wel doen) of dat hij je de moeilijkheden van het Portugese vastgoedrecht zal uitleggen.

Iedereen die een eigendom in Portugal koopt (of verkoopt) mag er niet aan denken om dit te doen zonder professioneel, onafhankelijk advies in te winnen. Je moet zeker nooit iets tekenen of betalen voor je een advocaat aangenomen hebt. Je advocaat moet ook controleren dat de notaris zijn job goed doet, en dus een extra vangnet voorzien. Het is niet aan te raden om de advocaat van de verkoper te gebruiken, zelfs als dit je geld zou besparen, want hij zit voornamelijk in met de interesses van de verkoper en niet de koper.


www.justlanded.com © 2003-2024 Just Landed