Overdracht

Wat houdt het in en wat brengt het met zich mee?

De term 'overdracht' (pratica) is de wettelijke term voor de verwerking van het papierwerk inzake het kopen en verkopen van de eigendom en de overdracht van de eigendomsakte.

De overdracht wordt streng gereguleerd door de Italiaanse wet en kan enkel gebeuren door een openbare en gekwalificeerde notaris (notaio) die de overheid vertegenwoordigt. Een notaris is verplicht door de provinciale overheid om de grond- en woningsoverdracht te registreren bij het lokale kadaster (catasto). Hij moet zich houden aan de strenge gedragscode en bovendien heeft hij een persoonlijk verzekering nodig die zijn professionele verantwoordelijkheid dekt en die de klanten behoedt van enige fouten door de notaris.

Een notaris vertegenwoordigt noch de verkoper noch de koper, maar wel de Italiaanse regering. Één van zijn verplichtingen is om er voor te zorgen dat alle belastingen betaald worden aan het Ministerie van Financiën bij de afhandeling van de verkoop. Een notaris handelt voor zowel de verkoper als de koper en moet onpartijdig handelen. Een koper kan allesinds beroep doen op de notaris aangezien hij de erelonen betaalt. Controleer de erelonen op voorhand aangezien ze sterk kunnen variëren.

Een notaris zal niet noodzakelijk jouw interesses beschermen. Doe echter beroep op een advocaat zodat hij de nodige zaken kan uitvoeren.

Er zijn twee fasen waarin een notaris gewoonlijk bij betrokken is in het aankoopproces van de woning. De eerste fase is het tekenen van het voorafgaande contract (compromesso di vendita), waarbij de aanwezigheid van een notaris verplicht is. De tweede fase is de afhandeling, vb. het tekenen van de verkoopsakte (rogito), dit moet gedaan worden in het bijzijn van de notaris. De notaris is verantwoordelijk voor het correct opmaken van de verkoopsakte en voor de correcte betaling aan de verkoper. Hij is ook getuige bij het tekenen van de akte en zorgt voor de registratie (in de naam van de nieuwe eigenaar) bij het kadaster (catasto). Ook int hij de kosten en belastingen.

De notaris verzekert de stiptheid van de afspraken in het contract echter niet. Hij beschermt je ook niet tegen fraude.

Verwacht niet dat een notaris Engels (er zijn er weinig) spreekt of een andere vreemde taal. Ook zal hij de gecompliceerde bepalingen van het Italiaanse vastgoedrecht niet uitleggen. Hij zal je zelden de mogelijke valkuilen meedelen in een contract, advies bieden of informatie verschaffen.

De notaris dient het volgende na te gaan (dit is een onvolledige lijst):

Als je een geregistreerde woning koopt (beni culturali), waarvan er duizenden zijn in Italië, moet de notaris controleren of de regering zijn recht wilt uitoefenen om de verkoop vooruit te schuiven (diritto di prelazione). Hij kan het recht aanvragen om door te gaan met de verkoop na het tekenen van het voorafgaande contract en de staat heeft 60 dagen de tijd om de koop naar voor te schuiven. Indien dit zo is wordt het contract nietig verklaard en is de verkoper verplicht om je voorschot terug te geven. De notaris dient ook te controleren of er enkele beperkingen zijn bij het gebruik en de toekomstige verkoop van de woning. Vraag aan je advocaat om te controleren of beide zaken in orde gebracht zijn.

Als er onwettelijk renovatiewerken gedaan zijn aan een geregistreerde woning kan de regering ze in beslag nemen.

Jij of je advocaat zou het volgende moeten doen:


www.justlanded.com © 2003-2024 Just Landed