Registratie vereiste in Zwitserland

Vereiste voor individueën

Registratie vereiste in Zwitserland

Een eenmanszaak is niet verplicht om zich te registreren bij het handelsregister wanneer de jaarlijkse omzet van het bedrijf lager (of verwacht lager te zijn) is dan CHF100,000.

Eenmanszaken die verplicht zijn zich te registreren moeten de achternaam van de eigenaar van het bedrijf vermelden in de handelsnaam en het register – voor eenmanszaken met een omzet minder dan de registratievoorwaarden hebben geen vereiste.

Deze individueën moeten zich ook registreren voor belasting en sociale veiligheidscontributies. Sommige beroepen staan geregistreerd en vereisen specifieke vergunningen of licenties. Dit geldt voor:

  • Banken, verzekeringsmaatschappijen en investeringsmakelaars;
  • Hotels en restaurants (dit verschilt per kanton);
  • Dokters, tandartsen, apothekers en advocaten;
  • Sommige handel en dienstverlenende bedrijven (zoals uitzendbureaus en commissionaires)

Individueën moeten zich registreren voor belastingen bij de belastingdienst, alleen wanneer de omzet CHF100,000 overschrijdt moet men geregistreert staan bij het handelsregister, dit beschermt de bedrijfsnaam. Grotere instanties moeten de juridische vorm beschrijven in de bedrijfsnaam.

Details van het handelsregister worden gepubliceerd in het Zwitserse Staatsblad van Koophandel. Oprichting van een naamloze vennootschap duurt normaal gesproken tot 21 dagen, inclusief registratie van de onderneming, inschrijving van werknemers bij sociale verzekeringen en registratie voor BTW. Er zijn een aantal service providers die een volledige service aanbieden voor het opzetten en oprichten van een nieuwe onderneming. Zoals eerder vermeld, eenmaal ingeschreven in het handelsregister wordt een instantie automatisch ingeschreven bij de inkomstenbelasting.

Het limiet voor de jaarlijkse BTW-registratie is CHF100,000, dit kan gaan om een eenmanszaak of een naamloze vennootschap. Registratie voor BTW wordt geregeld bij de Belastingdienst.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: