Geneesmiddelen & Medicijnen

Waar kun je deze krijgen

Geneesmiddelen & Medicijnen

De verkoop van geneesmiddelen en medicijnen is in België strikt geregeld, zowel voor receptloze middeltjes als voor voorgeschreven recepten (ordonnance/voorschrift).

Een apotheker of farmaceut ( pharmacie/apotheek) is vaak de enige plek waar je de meeste soorten medicijnen en gezondheidsproducten kunt kopen, inclusief vitamines, oplossingen voor contactlenzen, verkoudheidsmiddelen en zelfs aspirine, hoewel dit (langzaam) verandert. Je kunt ook gevraagd worden je symptomen te omschrijven voordat deze producten aan je verkocht zullen worden. Onthoud dat, indien je niet voorgeschreven medicijnen koopt van een apotheker, je de volledige prijs betaalt, terwijl als je dezelfde producten via je huisarts voorgeschreven krijgt (zelfs aspirine), je ziektekostenverzekeraar doorgaans een deel van de kosten vergoedt.

In België hebben apothekers in vele opzichten een grotere verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid dan je huisarts. Indien je ziek (of erger) wordt door een combinatie van medicijnen die je gekocht hebt bij de apotheker, kan de farmaceut verantwoordelijk worden gehouden voor het verkopen van tegenstrijdige combinaties, zelfs wanneer deze zijn voorgeschreven door je huisarts! Huisartsen kunnen recepten niet voorschrijven via de telefoon bij een apotheker, maar farmaceuten kunnen veranderingen aan voorschriften doorvoeren via een telefoongesprek met de huisarts.

Zowel voorgeschreven als niet voorgeschreven producten worden verkocht in de originele verpakking en de farmaceut schrijft doorgaans op de verpakking instructies voor het gebruik van de medicijnen, dus gooi dit niet weg totdat je klaar bent met de behandeling. (Het is verstandig de verpakking zelfs te bewaren nadat je klaar bent met de behandeling, zodat je de verpakking aan een arts of farmaceut kunt laten zien indien je meer nodig hebt). De meeste apothekers spreken Engels en dienen je exact uit te kunnen leggen wat het voor medicijn is, hoe je er gebruik van moet maken en of er eventuele bijwerkingen zijn die je zou kunnen verwachten of waar je voor moet uitkijken.

Apothekers worden aangetoond doormiddel van een groot groen kruis, vaak verlicht. Winkels zijn doorgaans klein en bevatten slechts een gelimiteerde selectie van niet medische producten, doorgaans gezondheids- en schoonheidsproducten. Apothekers zijn doorgaans open tijdens gangbare winkeluren en in sommige regio’s alleen van maandag tot vrijdag.

Buiten deze uren, zal één apotheker in een stad of regio open zijn en andere apothekers moeten de naam en het adres van de dichtstbijzijnde open apotheker aantonen wanneer zij gesloten zijn. Lokale kranten publiceren minstens één keer in de week een lijst met werkzame apothekers en, voor noodgevallen, de contactgegevens van medische nooddiensten (kunnen je doorsturen naar een werkzame apotheker op ieder moment van de dag of nacht). Er kan een toeslag worden gevraagd voor medicijnen die je buiten kantooruren of via een apotheker buiten jouw toegewezen regio verkrijgt. Doorgaans zullen alleen privé verzekeraars deze bijkomende kosten vergoeden.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: